Direct naar de inhoud van deze pagina

Ervaringen met GOvoorelkaar

Hilde Tanis heeft al tweemaal een vacature geplaatst op www.govoorelkaar.nl

Hilde Tanis is verpleegkundige en orthomoleculair therapeut en heeft sinds 2009 een eigen praktijk, gezondheidscentrum Ouddorp aan de Wilhelminaweg 14 te Ouddorp (www.gezondheidscentrumouddorp.nl). De vrijwilligerscoördinator van Curamare attendeerde Hilde op het bestaan van GOvoorelkaar. Hierna plaatste Hilde enkele 'hulpvragen' op deze vrijwilligerswebsite.

Hulpvraag
Hilde: "Het registreren van een hulpvraag gaat eenvoudig en snel! Hoewel het even duurde voordat ik een reactie kreeg, is er inmiddels een vrijwillige 'klusjesman' werkzaam in ons gezondheidscentrum." Ideeën en materiaal waren al aanwezig voor de klusjes in het gezondheidscentrum, maar er was niemand om ze uit te voeren. Daarom plaatste Hilde een vacature voor 'klusjesman" op GOvoorelkaar. Hierop reageerde een handige man die de klussen voor het gezondheidscentrum aanpakte.

Hulpvrager is ook hulpaanbieder
Hilde is maatschappelijk betrokken en zet haar talenten zelf ook in als vrijwilliger. Zo vervulde zij een bestuursfunctie binnen een sportvereniging en is zij nu actief als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Toekomstplannen
Hilde geeft aan dat het gezondheidscentrum nog vrijwilligers kan gebruiken voor allerlei klusjes. Enthousiast geworden? Kijk dan eens bij de openstaande hulpvragen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ben Kuiper uit Sommelsdijk is sinds een half jaar vrijwilliger voor GOvoorelkaar.

Het moet geen druk op je gaan leggen. Ik wil mijn eigen tijd indelen en mijn vrijheid houden.'

Ben Kuiper uit Sommelsdijk heeft zich een half jaar geleden ingeschreven op de website van GOvoorelkaar. Vanwege zijn pensioen heeft hij tijd over om anderen een handje te helpen. Hij plaatste een oproep waarin hij klussen aanbiedt op het gebied van tuinieren, schilderen en andere klusjes. Ben ontvangt veel reacties op zijn oproep en kiest er regelmatig een paar uit waarin hij interesse heeft.

Ik zou voor de hele week werk kunnen hebben. Er komt echt van alles voorbij.'

Ben heeft met name interesse in kortdurende klussen waarvoor hij zich niet structureel hoeft in te zetten. Hij vindt het prettig om zijn eigen tijd te kunnen indelen. De ene keer werkt hij in de ochtend, dan weer in de middag. Ben vindt het van belang dat hij niets hoeft te doen als hij ervoor kiest om een week niet als vrijwilliger te werken.

Als je zegt dat je het gaat doen moet je het ook doen.

Bens' eerste contact via GOvoorelkaar werd gelegd met de Stichting Zuidwester in zijn regio. Bij deze stichting is hij een vaste vrijwilliger. Ten behoeve van enkele woongroepen knapte hij hier twee grote balkons op waarvoor hij een budget te besteden kreeg. Hij heeft deze werkzaamheden verspreid over een aantal weken. De bewoners en het personeel waren hier heel blij mee. Voor twee andere klussen hielp hij een hulpbehoevende vrouw bij het opknappen van haar tuin en een man bij het verhuizen van een groot bureau. Iedereen was even blij met Bens' hulp. 'Mevrouw juichte van vreugde door haar opgeknapte tuin, ze was helemaal hotel de botel .' Op dit moment helpt Ben een kennis bij het schilderen van haar huis. Ben verwacht in de toekomst nog veel berichten te ontvangen via de website van GOvoorelkaar. Op het moment dat hij hier tijd en behoefte aan heeft, zal hij opnieuw aan de slag gaan als vrijwilliger.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Simone (32) is actief vrijwilligster voor GOvoorelkaar.

'Zorgen voor een stukje verandering vanuit het hart'

Simone is werkzaam op de afdeling sociale zaken van de gemeente Goeree – Overflakkee. Ondanks haar 32-urige werkweek en gezinsleven deinst zij er niet voor terug om zich in te zetten als vrijwilligster in haar woon- en werkomgeving. Simone is via de website GOvoorelkaar.nl in contact gekomen met de plaatselijke bibliotheek. Het bevalt haar goed om boeken te bezorgen b ij ouderen in de buurt.

Via een collega is Simone bekend geraakt met de website van GOvoorelkaar. Door te reageren op de vraag van de bibliotheek kwam zij in contact met twee dames op leeftijd. Ongeveer eens in de drie weken bezoekt Simone de dames met door de bibliotheek geselecteerde boeken. Regelmatig blijft zij even hangen om een gezellig praatje te maken met de dames.

'Zelf heb ik geen opa's en oma's meer, maar toch vind ik het leuk om af en toe een praatje te maken met iemand met wat meer levenservaring.'

Simone benoemt dat zij het vooral erg leuk vind om te doen. Het kost haar weinig moeite om de dames een plezier te doen. Maatschappelijke betrokkenheid is voor haar erg belangrijk en zij ziet het als een vanzelfsprekendheid om daar ook op vrijwillige basis aan bij te dragen.

'Ik heb het van thuis uit meegekregen. Voor mij geeft dit voldoening. Ik doe de mensen een plezier en word er zelf ook blij van.'

Onder andere vanuit haar rol binnen de gemeente bemerkt Simone dat hulpbehoevenden tegenwoordig steeds meer op hun zelfredzaamheid worden aangesproken. Zij beschouwt dit als een positieve trend maar acht het van belang dat er vanuit de samenleving aan wordt bijgedragen.

Het verhaal van Simone geeft weer dat vrijwilligerswerk flexibel gecombineerd kan worden met een vaste baan en druk gezinsleven. Een minimale tijdsinvestering kan al voldoende zijn om een ander een groot plezier te bezorgen. Met een klein gebaar kun je een ander een groot plezier doen!