Direct naar de inhoud van deze pagina

Verhuisd voor de liefde

Werken naast je wajong; Kelly doet het!

Werken naast je wajong; Kelly doet het!

Kelly is 23 jaar oud, woont in Stad a/h Haringvliet en werkt naast haar Wajong-uitkering als vrijwilliger bij het Speelgoedhuis in Middelharnis. Kelly komt oorspronkelijk uit Lelystad maar is voor de liefde naar Flakkee gekomen en woont sinds het nieuwe jaar in Stad a/h Haringvliet. Een hele overgang van een bruisende stad naar het rustige Stad. "En daar moest ik best even aan wennen. In het begin voelde die rust en stilte alsof ik een soort van permanent op vakantie was. Inmiddels kan ik de rust juist heel erg waarderen en vind ik steeds meer mijn plek hier."

Kelly heeft dus een Wajong-uitkering. Die uitkering is er voor jongeren onder de 30 jaar die door ziekte of handicap nooit meer kunnen werken. Maar de handen helemaal niet uit de mouwen steken is niets voor Kelly. "Door mijn beperking, ik heb autisme en last van angststoornissen, is een betaalde baan voor mij te heftig. Door mijn angststoornissen kan het zijn dat ik tijdens het werken een stapje terug moet doen omdat het me even te veel wordt. Bij een betaalde baan voel ik me bezwaard om te vertellen wat er met me is en waarom ik die extra pauze nodig heb om weer even tot mezelf te komen. Bij vrijwilligerswerk is er alle begrip voor mijn situatie en is er waardering dat ik er ben. Ik kan me hier dus volledig mezelf zijn."

Van Lelystad naar ‘Stad’

Toen Kelly nog in Lelystad woonde, deed ze ook al aan vrijwilligerswerk. Ze werkte daar onder andere vrijwillig in een dierenasiel en op een dierenboerderij. Toen ze verhuisde naar Goeree-Overflakkee wist ze al gauw dat ze zich hier ook weer graag nuttig wilde maken. Via matchmaker Aukje van GOvoorelkaar kwam ze bij het Speelgoedhuis terecht. Een speelgoedwinkel met tweedehands en nieuw speelgoed tegen budgetprijzen. "Ik wist al gauw dat ik graag met dieren en/of mensen wilde werken. Een computer of kantoorbaan is niets voor mij. Ik vroeg Aukje of ze haar ogen en oren voor me open wilde houden op het gebied van vrijwilligerswerk." Al snel matchte Aukje Kelly aan Walter van het Speelgoedhuis. En het klikt: "Ik kan hier mezelf zijn en doen wat ik het liefste doe; mensen helpen. We verkopen naast speelgoed inmiddels ook kleding. Ontzettend leuk! Klanten komen met een bepaalde visie de winkel binnen en ik help ze dat tot werkelijkheid te brengen. Dat vind ik mooi."

Niet meer anoniem over straat

Daarnaast vind Kelly het fijn dat er begrip is voor haar beperking; "Mijn collega's snappen het als ik even een adempauze nodig heb door een angstaanval. Daarnaast leer ik ontzettend veel verschillende mensen kennen door de winkel, en dat is heel fijn als je zoals ik vanuit Lelystad hier bent komen wonen. Op Goeree-Overflakkee kent iedereen elkaar. In een stad werkt het toch even anders. Dus dat vond ik best spannend toen ik hier kwam wonen. Mijn vrijwilligerswerk heeft me geholpen aan contacten. Ik werk sinds februari van dit jaar in de speelgoedwinkel en kende toen nog niemand. Inmiddels kan ik niet meer anoniem over D'n Diek. Al ligt dat ook een beetje aan mijn vriend want die kent hier als geboren en getogen Flakkeënaar heel veel mensen."

Vrijwilligerswerk is leuk én geeft je een goed gevoel

Kelly adviseert iedereen met een beetje tijd over, vrijwilligerswerk te doen; "Het is leuk en geeft je een goed gevoel omdat je je inzet voor een ander. Ik voel me heel goed als vrijwilliger bij het Speelgoedhuis. Dat gun ik een ander ook. Zonder Aukje van GOvoorelkaar had ik deze plek niet gevonden, dus ik raad mensen zeker aan om eens op de website van GOvoorelkaar te kijken. Wie weet zit er iets leuks voor je tussen!"

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen