Jong geleerd

Lees verder

Lees het verhaal

De jongste vrijwilliger

Read More

Lees het verhaal

Een fijn einde

Vlakbij het ziekenhuis in Dirksland, midden in de woonwijk, staat een groot woonhuis. Binnen staat de vaatwasser aan, er staan bloemen op tafel, er zijn boeken, een eethoek, een fijne bank en er hangt een rustige, warme sfeer. Alleen de parkeerbordjes voor de deur verraden dat dit huis niet door een ‘gewoon’ gezin bewoond wordt. Dit is Hospice Calando; een plek waar mensen in een huiselijke omgeving hun laatste levensfase kunnen voltooien. Omdat de hospice 24 uur per dag begeleid wordt is de hulp van vrijwilligers onmisbaar. Eén van die vrijwilligers is Carmen Stadhouders (52) uit Sommelsdijk.  

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Gek op lezen

Voor boekenliefhebbers in Ouddorp is ze een vrolijk vertrouwd gezicht; Marianne van den Nieuwendijk (49) uit Goedereede. Al vijf jaar lang is ze wekelijks in de bibliotheek in het Raadhuis te vinden waar ze als vrijwilliger werkt. In principe op woensdagochtend. Maar met vakanties of als er iemand ziek is of als er iets bijzonders is… dan gaat ze ook gewoon.

Lees het verhaal

Samen aan de slag

Vraag een vrijwilliger waarom hij/zij vrijwilligerswerk doet en het antwoord is eigenlijk zonder uitzondering dat het fijn is om andere mensen te helpen. In het geval van Miranda Lagerwerf (49, Sommelsdijk) was dat niet anders. Alleen leverde haar vrijwilligerswerk haar uiteindelijk ook nog eens een vaste baan op!

Lees het verhaal

Taalmaatjes

In de bibliotheek in Middelharnis vind je boeken die uitgeleend worden, maar er kan natuurlijk veel meer. Tal van mensen komen er ook graag om onder het genot van een kopje koffie de krant te lezen, kopieën te maken of met gelijkgestemden over boeken te praten. Én het is ook de plek waar de mensen van het digi-Taalhuis bij elkaar komen. Met behulp van zogeheten taalmaatjes wordt iedereen die het Nederlands (beter) wil leren begrijpen en spreken op een ontspannen manier vooruit geholpen. De taalmaatjes zijn gemotiveerde vrijwilligers die een training gevolgd hebben.

Lees het verhaal

Achter het fornuis

Zijn stem is vriendelijk, klinkt jong en enthousiast. Toch heeft Jan Wiegers (60) uit Sommelsdijk behoorlijk enerverende jaren achter de rug. Jaren waar hij wel open over vertelt. En gelukkig gaat het nu heel goed met hem, mede dankzij de fijne plekken waar hij dagbesteding heeft en waar hij als vrijwilliger werkt. Een van die plekken is Entrez in Middelharnis

Lees het verhaal

Een luisterend oor

In zijn auto hoort hij tijdens een ritje heel veel. “Ik stel wat vragen en ik krijg hele levensverhalen.” Het verhaal over het vrijwilligerswerk van Bas Koote uit Middelharnis kan eigenlijk ook niet verteld worden zonder zijn persoonlijke levensverhaal. Want zonder dat verhaal was hij misschien niet terug gekomen naar het eiland. En dan was hij hier ook geen vrijwilligerswerk gaan doen.

Lees het verhaal

Verrijking

Het ligt bijna verborgen; de ingang naar de Oud-Kraaijerdijk. Vanuit Sommelsdijk sla je een landelijk weggetje in en laat je alles achter je. Geen winkels, (bijna) geen verkeer, amper huizen. Na een paar kilometer rijden kom je aan bij de Bonte Koe, een locatie van Gemiva-SVG groep, onderaan de dijk. Op deze prachtige plek wordt doordeweeks dagbesteding geboden aan ruim 15 mensen met een lichte tot matige beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel. Uiteraard onder begeleiding van professionele hulpverleners. Én met hulp van vrijwilligers. Onder wie Anke Verwijs (61) uit Oude-Tonge.

Lees het verhaal

Lekker bakkie!

‘Actief’ is een woord dat haar perfect omschrijft; als het niet regent is ze elke dag buiten te vinden voor haar wandeling van 8 kilometer. Daarnaast doet ze zeker drie keer per week vrijwilligerswerk bij Bestenwaerd in Dirksland. “Als ik ergens aan begin, wil ik het ook echt goed doen”, legt ze uit. Dini van ’t Hof (76) was eerst een jaar of 9 verbonden aan het ziekenhuis waar ze eten rondbracht met de broodbuffetwagen. Nu gaat ze nog steeds de kamers langs, maar dan voor de koffie en thee. En dat doet ze niet alleen met een wagen, ze zet ook ‘gewoon’ koffie bij de mensen in hun appartement. Er is waarschijnlijk geen koffiezetapparaat dat ze nog niet kan bedienen, want als ze bij twintig mensen koffie zet is de kans groot dat ze twintig verschillende apparaten tegenkomt.

Lees het verhaal

Met hart en ziel

Met een onvervalst Rotterdams accent denkt Cisca Hartman hardop na. “Een jaar of 6, 7…?” Ze was als vrijwilliger in ieder geval al aan Het Diekhuus verbonden toen er alleen nog films werden vertoond. Films waar ze als bezoeker naartoe ging toen er een oproep werd gedaan voor vrijwilligers om de boel te verbouwen. Ze meldde zich aan en ging aan de slag met hout schoon krabben, verven en wat er allemaal nog meer te doen was. “Het was heel veel werk; er moest een foyer komen en een bar. Maar het was heel gezellig om te doen, mensen kwamen overal vandaan om te helpen, zelfs in het weekend ging het werk door.” Langzaam maar zeker ontstond het cultureel centrum in Middelharnis zoals we het nu kennen. En Cisca bleef, als gastvrouw. “Ik ben ingewerkt en kon gelijk aan de slag. Je bent heel vrij bij het Diekhuus, je voelt je heel snel op je gemak en er wordt naar je geluisterd; ideeën zijn altijd welkom.”

Lees het verhaal

Dankbaarheid

“Nummer 35… 35!” De ballen rollen in woon-zorg locatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Vrijwilligster Sjanie Zomerhuis (68) is druk bezig met de bingo. De prijsjes staan naast het grote cijferbord voor haar op tafel. Vanwege corona is ze getooid met mondkapje en handschoenen en ze speelt voor een wat kleinere groep dan normaal, want veiligheid gaat voor alles. “Eerst speelden we met zo’n 30 mensen, begeleid door 8-9 vrijwilligers. Nu spelen de bingo met zijn drieën voor 12 bewoners.” Ook het bloemschikken waarbij Sjanie helpt is een beetje ingekrompen; in plaats van twee groepen per week komen de mensen nu om de week bij elkaar. Ondanks de beperkingen doet ze het graag: “ik vind het fijn dat ik wat kan doen voor mijn medemens. Mensen zijn allemaal zo dankbaar.”

Lees het verhaal

Gek op antiek

Haar portret is al vele malen de wereld over gegaan. In prachtige klederdracht gaat Anneke Jongejan (72) uit Middelharnis regelmatig met toeristen uit binnen- en buitenland op de foto. Een mooie dame met grijs haar in een lange jurk, nette blouse, antieke sieraden, omslagdoek en het witte gehaakte Flakkeese mutsje dat door de oma van haar man tot aan haar dood werd gedragen. Anneke is samen met haar man Jaap vrijwilliger bij het Streekmuseum in Sommelsdijk. Jaap doet rondleidingen, Anneke staat op braderieën, werkt puzzeltochten uit en samen staan ze (wanneer het museum open is) twee keer per maand achter de balie.

Lees het verhaal

Shuttle service!

Dirksland - Het is een ritje van 1700 meter. Nog geen vijf minuten rijden van de grote parkeerplaats in Dirksland naar Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Maar in die paar minuten kan er van alles gebeuren en wordt er soms ook heel veel besproken: “Ouderen die spontaan hun hele levensverhaal vertellen, maar ook een man die net vader is geworden of veel personeel wanneer het te hard regent“ zegt Wim Hansen (66) uit Stellendam. Hij is één van de bestuurders van het pendelbusje van het ziekenhuis. Hij geniet ervan: “Soms hoop ik stiekem dat het regent, dan krijg ik veel mensen in de bus!”

Lees het verhaal

Beloonde vrijwilligers

Een paar weken geleden plaatste GOvoorelkaar een oproep waarin mensen gevraagd werd een leuke, waardevolle, fijne vrijwilliger te nomineren. Er kwamen prachtige verhalen binnen. Wat zijn er veel lieve mensen op het eiland! Mensen die zich inzetten voor sportverenigingen, kerken, koren, eigen of andermans ouders, buren of mensen in het ziekenhuis. Het maakte de keus niet makkelijk en GOvoorelkaar zou het liefst alle aangemelde vrijwilligers belonen, maar dat kon helaas niet.

Lees het verhaal

Vrij als een vogel

Ooltgensplaat – Even buiten de dorpskern van Ooltgensplaat ligt de Galathese Haven. Een prachtige plek waar niet alleen boten en schepen voorbij varen, maar waar er ook één prominent op de kant ligt. Het voormalig vrachtschip is het pronkstuk van De Bûûtenplaets; een geweldige natuurspeeltuin die het hele jaar rond toegankelijk is voor jong en oud. En dan ook nog eens gratis. Vandaar dat de hulp van vrijwilligers onmisbaar is. Tot voor kort was Maya Smitsman uit De Plaet regelmatig als ‘speeltuinmammaloe’ bij de Bûûtenplaets te vinden, maar sinds zij doorstroomde naar een betaalde baan wordt er naarstig naar een opvolger (of meerdere opvolgers) gezocht.

Lees het verhaal

Schoon Goeree-Overflakkee

Wie in Ooltgensplaat woont moet hem haast wel kennen; Joop de Waal (68). Twee keer per dag trekt hij er op uit om zwerfafval op te ruimen in zijn woonplaats. Hij doet dat tijdens de wandelingen met zijn hondje, maar hij gaat ook regelmatig met de fiets op pad om grotere afstanden af te leggen. Zo’n rondje ‘rapen’ bestrijkt dan al snel een kilometer of 26 via Zuidzijde, Den Bommel, Langstraat en Kranendijk. Alle troep die hij vindt gaat mee in zijn tasjes. Wanneer deze te vol zijn maakt hij ze onderweg leeg in de containers van mensen van wie hij daar toestemming voor heeft. En daar drinkt hij dan soms ook even gezellig een kopje koffie.

Lees het verhaal

Vrijwilliger bij A-Seal!

Stellendam - Toen Rob van Dijk na ruim 45 jaar werken als procesoperator met pensioen ging, maakte hij eerst een mooie cruise door het Middellandse Zeegebied met zijn vrouw. Daarna wilde hij niet stilletjes thuis zitten. Zijn vrije tijd vulde hij gedeeltelijk met onder meer tennis en biljarten. Overdag wilde hij toch ook graag nog wat doen. Zijn vrouw dacht daar hetzelfde over; op een dag kwam ze met een oproep voor vrijwilligers bij A Seal in Stellendam. Ze had al een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek en haar man ging mee. Tijdens de rondleiding zag mevrouw Van Dijk dat het werk met de zeehonden fysiek best zwaar was. Werken achter de receptie leek haar beter, maar daar was op dat moment niemand nodig. Toen –min of meer voor de grap- de technische dienst als alternatief aan haar werd voorgesteld zei meneer Van Dijk: “Hé, is dat niets voor mij?” Meneer Van Dijk begon zodoende als vrijwilliger bij de zeehondenopvang, mevrouw Van Dijk… niet.

Lees het verhaal

Leuke vrijwilligers-plek!

Oude-Tonge - Terwijl het lekker druk is met klanten in de winkel is het achter de schermen bij kringloopwinkel Goed voor Goed ook gezellig druk. Spullen worden uitgepakt en van een gekleurde prijssticker voorzien, fietsen worden nagekeken en in de houtwerkplaats wordt hard gewerkt aan een tiny house. Welkom bij Goed voor Goed Oude-Tonge! 

Lees het verhaal

Hello, goodbye

De komende weken zal het er bij GOvoorelkaar even anders aan toe gaan dan dat jullie van ons gewend zijn. Matchmaker Aukje gaat namelijk het stokje overdragen aan onze nieuwe matchmaker Debby. Daarom in deze nieuwsbrief een kort afscheid en alvast een ‘aangenaam kennis te maken’ in één. 

Lees het verhaal

Handen uit de mouwen

De geboren en getogen Battenoordse Monique is na een uitstapje van 15 jaar in het stadse, weer terug op Goeree-Overflakkee. Niet alleen de liefde zorgde ervoor dat ze terugkwam; ook de mooie natuur, rust en ruimte, het strand en haar familie dichtbij trokken haar terug naar ons mooie eiland.

Lees het verhaal

Ontdek je do-good talent!

Wat is jouw verborgen vrijwilligerstalent? Doe de GOvoorelkaar test en zie wat voor soort vrijwilliger jij kunt zijn en welke hulpvragen hierbij passen!

Lees het verhaal

Een rijker mens

Agnes is 50 jaar oud, getrouwd met Dick en moeder van twee kinderen. Ze werkt als administratief medewerkster op een administratiekantoor en in haar vrije tijd wandelt en fietst ze graag op Goeree-Overflakkee… en doet ze vrijwilligerswerk.

Lees het verhaal

Er zijn voor een ander

Het vrijwilligerskoppel Jeroen en Shirley uit Stad aan ‘t Haringvliet zit nooit stil; naast hun werk zijn Shirley en Jeroen druk bezig met het opknappen van hun huis en tuin. In hun vrije tijd wandelen en fietsen ze graag en vonden ze de afgelopen maanden ook nog de tijd om anderen te helpen.

Lees het verhaal

Geef 'm deur!

In een tijd waarin we meer op ons zelf leven dan ooit, probeert GOvoorelkaar het omzien naar elkaar weer aan te zwengelen met een heuse Pay it Forward-actie. ‘Het is tijd om een positieve beweging in te zetten zo vlak voor de feestdagen. Wij brengen die bal graag aan het rollen’ vertelt Matchmaker Aukje van GOvoorelkaar.

Lees het verhaal

Twee vliegen in een klap

Enthousiaste vrijwilliger Habib woont sinds 2015 in Sommelsdijk, samen met zijn vrouw en vier kinderen. Hij komt oorspronkelijk uit Sirië waar hij een eigen bedrijf met werknemers had om klussen in en om het huis te doen. Denk aan het leggen van vloeren en het afwerken van wanden. Hier in Nederland lukt het niet om aan vast werk te komen, maar Habib laat zich niet uit het veld slaan en heeft ideeën genoeg om aan het werk te kunnen.

Lees het verhaal

Maatjes Lisa en Marlinda

Twee jaar geleden kwam er op tv een spotje voorbij over een maatjesprogramma. Zelf had ik eigenlijk nog nooit zoiets gedaan en ik kende ook niemand in mijn vriendenkring die aan vrijwilligerswerk deed. Via wat online research kwam ik uit bij BestBuddies.

Lees het verhaal

Iets doen voor een ander

Cato is geboren en getogen op Goeree-Overflakkee maar woont sinds haar studie creative business aan de BUAS in Breda. Door COVID-19 en de daaraan verbonden maatregelen was Cato bijna de gehele lockdown terug op Goeree-Overflakkee. Ze voelde in deze tijd sterk de behoefte om iemand te helpen. Dat vond ze altijd al belangrijk, maar nu had ze ineens een hoop extra tijd om een ander te helpen. Toen er iemand gezocht werd die tijdelijk een hondje uit wilde laten, was dat voor Cato dé manier om haar steentje bij te dragen.

Lees het verhaal

Geven en krijgen

Amsterdammer Theo is tijdelijk op Goeree-Overflakkee om op de katten en het huis van iemand anders te passen. Via de organisatie ‘Voor Elkaar’ (hoe toepasselijk?!) kwam Theo in Den Bommel terecht. Hij vertelt: ‘Voor Elkaar is een website waar mensen op te vinden zijn die op je huisdier willen passen tijdens jouw vakantie of reis. Ik ben gek op dieren dus ik heb mezelf als dierenoppas beschikbaar gesteld. Ik kom door heel het land om op katten en honden van andere mensen te passen. Ontzettend leuk! Nu ben ik dus zeven weken op Goeree-Overflakkee om op de katten en het huis van een Den Bommels echtpaar te passen. Helaas zijn die zeven weken alweer bijna om; woensdag ga ik terug naar mijn appartement in Amsterdam en dan zal ik de katten best gaan missen.’

Lees het verhaal

Verhuisd voor de liefde

Kelly is 23 jaar oud, woont in Stad a/h Haringvliet en werkt naast haar Wajong-uitkering als vrijwilliger bij het Speelgoedhuis in Middelharnis. Kelly komt oorspronkelijk uit Lelystad maar is voor de liefde naar Flakkee gekomen en woont sinds het nieuwe jaar in Stad a/h Haringvliet. Een hele overgang van een bruisende stad naar het rustige Stad. "En daar moest ik best even aan wennen. In het begin voelde die rust en stilte alsof ik een soort van permanent op vakantie was. Inmiddels kan ik de rust juist heel erg waarderen en vind ik steeds meer mijn plek hier."

Lees het verhaal

Aan het kerstdiner

Het is al jaren een succes; het kerstdiner van Riet, Cobie en Anne. Iedereen is welkom om aan te schuiven aan de feestelijk gedekte kersttafel in verenigingsgebouw Diaconie in Oude-Tonge. Ben jij met kerst alleen? Schuif dan op eerste kerstdag aan bij Riet, Cobie en Anne. Want niemand zou de kerst alleen door moeten brengen.

Lees het verhaal

Een sprong in het diepe

Milan (19) kwam er door vrijwilligerswerk achter dat hij helemaal niet happy werd van Informatica. Hij vond zijn passie en plezier in het helpen van kinderen. Op het laatste moment veranderde hij zelfs nog zijn studiekeuze, en nu doet hij iets waar hij echt blij van wordt.

Lees het verhaal

Loes en haar helden

Loes is via GOvoorelkaar erg goed geholpen bij de klussen in haar huis. "Schatten van mannen zijn het!", zegt ze.

Lees het verhaal

Simone, vanuit het hart

Simone is werkzaam op de afdeling sociale zaken van de gemeente Goeree – Overflakkee. Ondanks haar 32-urige werkweek en gezinsleven deinst zij er niet voor terug om zich in te zetten als vrijwilligster in haar woon- en werkomgeving. Simone is via de website GOvoorelkaar.nl in contact gekomen met de plaatselijke bibliotheek. Het bevalt haar goed om boeken te bezorgen b ij ouderen in de buurt.

Lees het verhaal

Coby durft te vragen

Ik stelde mijn vraag op jullie website en kreeg al snel een reactie wat helaas niks is geworden. Daarna kreeg ik van jullie een mailtje met andere mensen die misschien iets voor mij konden betekenen. Hier vond ik Marry en we spraken snel af om een keertje kennis te maken. Meteen toen ze door mijn deur liep wist ik: Ja, dit is het! We hadden direct een klik en ze is van 3 tot 5 blijven kletsen. We vertelden elkaar over ons leven en ik dacht bij mezelf: wat fijn dat ik dit gedaan heb!

Lees het verhaal

Ben, een echte aanpakker!

Ben Kuiper uit Sommelsdijk is sinds een half jaar vrijwilliger voor GOvoorelkaar.

Lees het verhaal

Zehra en Anne

"Daar stond ik dan, al een half uur te zoeken tussen de kinderboeken in de bibliotheek. Wat zou ze leuk vinden? Wat leest een kind van 4 in godsnaam? Zou ze van dieren houden? Ik wist het écht niet en besloot uiteindelijk maar om mijn kansen te spreiden. Met een overvolle tas kwam ik uiteindelijk naar buiten gestormd. Ik was klaar om mijn eerste voorleessessie met Zehra te beginnen.

Lees het verhaal

Bezige bij Renske

Hey, ik ben Renske, 32 jaar en full-time werkzaam in de IT-sector. Officieel kom ik uit het Oosten van het land, maar een half jaar geleden ben ik verhuisd.

Lees het verhaal

Stichting Zorgdier

Als je samen met dieren woont en plezier beleeft sta je er niet bij stil dat dit plotseling voorbij kan zijn. Niet meer voor jezelf kunnen zorgen, opname in een zorginstelling en afstand van je huisdier moeten doen zijn grote drama's in het leven van dierenliefhebbers.

Lees het verhaal

Tips om hulp te vragen

Met een paar kleine veranderingen krijg je waarschijnlijk meer reacties op je hulpvraag.

Lees het verhaal

Daten met een doel

Daten. Het is spannend, soms leuk, soms verschrikkelijk en soms fantastisch. Maar of je nu net een nieuwe Tinder-vlam hebt opgeswipet of jouw date inmiddels al jaren meegaat; je wilt graag iets origineels doen.

Lees het verhaal

Het verhaal van Anita

Aanmelden bij www.govoorelkaar.nlAnita heeft zich in oktober 2016 als vrijwilliger op www.govoorelkaar.nl ingeschreven. De website vindt zij overzichtelijk en het aanmelden eenvoudig. Zij vindt het handig dat de mogelijkheid bestaat om vacatures op afstand van een adres te zoeken. Anita heeft op twee vacatures gereageerd welke bij haar talenten en interesses passen, te weten:de vacature van begeleidster in het activiteitencentrum van Careyn (het Reginahof)en de vacature van de Unie van Vrijwilligers voor patiënten begeleiding bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Lees het verhaal

Helpen opent je wereld

Open je hart en de WERELD opent zich voor jou! Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe dingen leren, het avontuur tegemoet gaan. Wij bieden jou het ticket tot WERELDSE ervaringen! En dat gewoon vanaf je eigen bank...

Lees het verhaal

Ook voor stages!

Een leerlinge van het RGO geeft aan via www.GOvoorelkaar.nl een stageplek te hebben gevonden. Zij had nog nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Zij vond het gebruik van de website handig en duidelijk. Vooral het zoeken op afstand van de woonplaats vond zij prettig. Zij heeft 1 week stage gelopen bij activiteitencentrum Reginahof in Dirksland (Careyn). He activiteitencentrum biedt een gevarieerd dagprogramma voor senioren waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke behoeften en interesses.

Lees het verhaal

Vrijwilligers gevonden

Hilde Tanis is verpleegkundige en orthomoleculair therapeut en heeft sinds 2009 een eigen praktijk, gezondheidscentrum Ouddorp aan de Wilhelminaweg 14 te Ouddorp (www.gezondheidscentrumouddorp.nl). De vrijwilligerscoördinator van Curamare attendeerde Hilde op het bestaan van GOvoorelkaar. Hierna plaatste Hilde enkele 'hulpvragen' op deze vrijwilligerswebsite.

Lees het verhaal