Direct naar de inhoud van deze pagina

Burgerschapsstage

Voor Scholieren

Van Maatschappelijke Stage (MaS) naar burgerschapsstage
Vanaf schooljaar 2014-2015 is de verplichte MaS komen te vervallen. Binnen de MaS was je als middelbare scholier verplicht om minimaal 30 uur stage te lopen als vrijwilliger. Zonder deze maatschappelijk gerichte stage kon je je diploma niet halen. Met het wegvallen van de verplichting om de MaS te lopen, maakt de stage vanuit de Rijksoverheid geen verplicht onderdeel meer uit van het examen.

De middelbare scholen op Goeree-Overflakkee en de gemeente vinden het belangrijk dat scholieren op jonge leeftijd leren om onbetaald iets voor een ander te doen. Daarom hebben zij besloten dat, ondanks het wegvallen van de verplichting, er een doorstart van de stages plaatsvindt. Op de middelbare scholen op Goeree-Overflakkee wordt vanaf schooljaar 2014-2015 daarom de burgerschapsstage gelopen.

Wat is de burgerschapsstage?
De burgerschapsstage is vrijwilligerswerk: onbetaald iets doen voor een ander en tegelijkertijd werken aan je persoonlijke ontwikkeling tijdens de middelbare schoolperiode. Op die manier draagt iedereen als vrijwilliger, van jong tot oud, bij aan een betrokken samenleving. Zo wordt de kracht en kwaliteit van de samenleving optimaal benut. En daarnaast is het hartstikke leuk om iets voor een ander te doen.

Ik moet een burgerschapsstage lopen. Wat moet ik doen?
Binnen iedere middelbare school op Goeree-Overflakkee wordt de burgerschapsstage gelopen. Maar het staat de scholen vrij om hier zelf een eigen invulling aan te geven. Dit betekent dat bij de ene school je misschien klassikale stages loopt, terwijl de andere school kiest voor stages die je in je eentje moet lopen (individuele stage). Of er wordt gekozen voor een mix tussen beide vormen. Jouw school informeert je over de manier waarop je binnen jouw school aan de burgerschapsstage moet voldoen. Je stage wordt gekoppeld aan je Loopbaanoriƫntatie en Begeleiding (LOB). Op die manier wordt bijgehouden hoeveel uren jij stage gelopen hebt.

Moet je een individuele stage lopen? Dan kun je gebruik maken van GOvoorelkaar! Hier vind je namelijk alle vraag naar vrijwilligers op Goeree-Overflakkee. Als scholier kun je op alle vacatures op deze website reageren, mits je 14 jaar of ouder bent. Controleer wel even op je school of je de vacature die je gekozen hebt mag gebruiken voor je burgerschapsstage.

Er is geen stagemakelaar meer die specifiek voor scholieren stageplaatsen werft: alles komt nu samen op GOvoorelkaar. Omdat veel organisaties op Goeree-Overflakkee zijn aangesloten, vind je gemakkelijk iets wat past bij jouw interesses: van sport & recreatie, groen & natuur, schoolactiviteiten, klussen & techniek, administratie tot zorg en begeleiding.

Wat doe ik als ik een interessante hulpvraag heb gevonden?
Moet je een individuele stage lopen en heb je op GOvoorelkaar een interessante hulpvraag gevonden die past bij jou interesses? Dan kun je contact opnemen met de hulpvrager. Schrijf je hiervoor eerst in als vrijwilliger. Jij biedt immers jouw uren als vrijwilliger aan aan iemand die ondersteuning nodig heeft. Zodra je je hebt ingeschreven, kun je contact opnemen met de hulpvrager. De hulpvrager moet natuurlijk toestemming geven dat jij degene bent die hem of haar met de hulpvraag helpt.

Let op: je bent misschien op zoek naar een stageplaats. Dit betekent echter niet dat je een hulpvraag hebt. Het is dus niet de bedoeling dat je je als hulpvrager aanmeldt met de vraag of iemand jou aan een stageplaats kan helpen. Je meldt je aan als vrijwilliger omdat jij je in het kader van je burgerschapsstage wilt inzetten voor iemand anders.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor Organisaties

Ik ben een organisatie en zou graag een burgerschapsstage aanbieden. Wat kan ik doen?

Wil je als organisatie graag scholieren als vrijwilligers ontvangen? Dan kan dat! Plaats je hulpvraag als organisatie op GOvoorelkaar. Je kunt in de hulpvraag aangeven dat deze geschikt is voor de burgerschapsstage. Dan is de kans op een match met een scholier groter.


Plaats hier een burgerschapsstage