Direct naar de inhoud van deze pagina

Tips voor vrijwilligers

Wanneer je een bezoek brengt aan GOvoorelkaar worden je gegevens en privacy door GOvoorelkaar beschermd en gewaarborgd (lees meer hierover in het privacy statement). Zelf kan je ook je steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door de regels voor veilig internetten te hanteren: verander regelmatig je wachtwoord, let er op dat je uitlogt wanneer je gebruik maakt van een openbare computer en gebruik de laatste versie van een internetbrowser. Meer tips kun je vinden op http://www.nederlandveilig.nl/veiliginternetten/

Wanneer je via GOvoorelkaar contact hebt gelegd met een persoon die hulp nodig heeft, is het verstandig een kennismakingsgesprek te maken om te kijken of het klikt. Ook hier is bewust omgaan met je veiligheid van belang. GOvoorelkaar heeft voor jou de volgende tips opgesteld die je als richtlijn kunt hanteren:

Tip 1:
Wanneer je als particulier op zoek bent naar hulp, en je komt er op de website niet goed uit, of je wilt hierover persoonlijk contact, neem dan contact op met het team van GOvoorelkaar. Samen komen we er vast uit.

Tip 2:
GOvoorelkaar werkt met een referentiesysteem. Heeft een aanbieder op je vraag gereageerd? Bekijk dan altijd of deze persoon al referenties op GOvoorelkaar (of www.nlvoorelkaar.nl) heeft.

Tip 3:
Wil je liever niet gelijk thuis afspreken bij een eerste kennismaking? Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een café in de buurt.

Tip 4:
Vraag de vrijwilliger of professional om een wettig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben.

Tip 5:
Ook kun je de vrijwilliger of professional vragen een CV mee te nemen of van te voren toe te sturen, zodat je dit kunt controleren. Bij professionele aanbieders kun je ook vragen om het KvK nummer en dit controleren op http://www.kvk.nl/
Het KvK nummer wordt ook bij de inschrijving door het landelijke team van NLvoorelkaar gecontroleerd.

Tip 6:
Neem een vriend of familielid mee naar jouw kennismakingsgesprek.

Tip 7:
Vertrouw op je gevoel. Wat voor gevoel wekt de persoon bij je op? Wat maakt dat je je zo voelt? Wil je met deze persoon een persoonlijke band opbouwen?

Tip 8:
Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt, de manier van omgaan met elkaar en/of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kunt u samen een contract opstellen en ondertekenen.

Tip 9:
Vraag de aanbieder om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Dit kan de aanbieder bij de gemeente aanvragen. Lees meer hierover op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Tip 10:
Houd ons op de hoogte. Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.